Посна мусака со посен бешамел – монах ги открива тајните за сочен рецепт, успева од прва!
На монашката верзија на ова класично јадење, иако без месо и млечни производи, не недостасува богатство на вкусови.

Оваа мусака носи приказна за трпеза исполнета со смирение, воздржување и благослов на постот.
На монашката верзија на ова класично јадење, иако без месо и млечни производи, не недостасува богатство на вкусови.

Напротив, преку едноставни, но внимателно одбрани состојки, ја отсликува суштината на православната кујна – скромност која крие раскош, откажување што носи исполнетост.
Додека ги редите слоевите модар патлиџан, компир и тиквички, додека крчкате мирисен доматен сос и подготвувате посен „бешамел“, ќе почувствувате како складноста и хармонијата се вплетуваат во секоја пора на ова јадење – како молитва што тивко се издигнува од светогорските височини.
Уживајте во секој залак како потсетник дека вистинската сила не лежи во изобилството, туку во верата, трпението и љубовта.

Состојки:
2 модри патлиџана
2 компира
2 тиквички
1 голем кромид, ситно сечкан
2 чешниња лук, ситно сечкани
500 г изрендан домат
½ шолја маслиново масло
1 лажичка шеќер
1 лажичка цимет
Сол, бибер
½ шолја ситно сечкан магдонос

За посен „бешамел“:
½ шолја маслиново масло
5 лажици брашно
2 ½ шолји вода или растително млеко
Сол, бибер
Малку морско оревче
Подготовка:
Исечете ги модриот патлиџан, тиквичките и компирите на кругови. Испечете го модриот патлиџан во рерна или кратко пропржете го на малку масло. Компирите и тиквичките исто така малку пропржете ги или испечете ги.

Направете доматен сос. На малку маслиново масло пропржете го кромидот и лукот. Додадете го изренданиот домат, шеќерот, циметот, солта, биберот и магдоносот. Гответе на тивок оган 15–20 минути додека сосот згусне.
Подгответе го посниот „бешамел“. Во тенџере загрејте го маслиновото масло, додадете брашно и мешајте додека добие светла боја. Постепено додавајте вода или растително млеко, постојано мешајќи, додека смесата се згусне. Додадете сол, бибер и морско оревче.

Наредете ја мусаката. Во плех наредете ред компир, потоа тиквички, модар патлиџан, па прелијте со доматниот сос. На крај, прелијте со посниот „бешамел“.
Ставете ја мусаката во претходно загреана рерна на 180°C и печете 40–45 минути, додека површината зарумени.

Оставете ја мусаката да се излади неколку минути пред сервирање и уживајте во овој благороден, посен специјалитет исполнет со љубов и топлина од Света Гора.