Еве како монасите на Света Гора прават посна чорбичка од моркови и компири и со која можете да се почестите доколку постите.
Големи компири од светогорските бавчи (сите се големи и тежат скоро половина килограм) готвачот, неговите помошници, монасите кои во моментот немаат други послушанија и гостите кои се во манастирот заедно ги мијат, лупат и сечат на коцки. На истиот начин се прават и морковите, сечејќи се на тенки кругови. Доколку станува збор за ден во кој може да се јаде масло, тогаш исечканиот лук може да се пропржи, но ако е посен, тогаш лукот само се омекнува во топла вода. Потоа се додаваат компирот и морковите, се става сол, се поклопува и се вари на тивок оган. Кога зеленчукот ќе омекне, супата се згуснува, садот се става на крајот од шпоретот и се додава ситно исецкан магданос и хиландарско или некое друго оригано од Света Гора.
Рецепт од Манастирот Хиландар на Света Гора
Па, пријатен апетит.. и еве ви убава музика за во позадина.
{youtube}Vutw0a_wtRE{/youtube}
Извор: Штипка, posnajela.rs