Доколку сакате домашни јадења кои ја загреваат душата и ја чуваат традицијата, овој рецепт за гулаш ќе ве воодушеви.
Со богат вкус и совршена текстура, идеален е за постудените денови кога сакате нешто што целосно ќе ве засити и загрее.
Подгответе го со вашите омилени прилози и уживајте во ова едноставно, но фантастично јадење кое ќе го воодушеви целото семејство.
Рецепт за гулаш:
Состојки:
600 гр бут од говедско или од свинско месо
2 главици кромид
3 чешниња лук
Сол, бибер
1 лажица вегета
0,5 лажичка мелен црвен пипер (по избор)
5 дл доматно пире
1,5 литри вода
Ловоров лист
Магдонос
1 лажица презли
Подготовка:
Кромидот и лукот ситно исечкајте ги. Пржете ги на малку масло, повремено додавајќи вода за да не изгорат. Додадете го месото исечкано на коцки, зачинете со сол и бибер и пржете додека месото порумени.
Додадете вегета, магдонос и ловоров лист.
Промешајте неколку минути.
Додадете ги пасираните домати и водата, така што течноста да биде околу еден до два сантиметара над месото. Гответе 40 минути до еден час, повремено мешајќи.
Кон крајот на готвењето додадете една лажица презла и варете уште 10-15 минути за да се згусне чорбата дополнително.