Рецепти

Овој македонски гулаш е хит на социјалните мрежи – секој залак ќе ве маѓепса, а рецептот секогаш успева

Овој гулаш со говедско или свинско месо по желба, зеленчук и зачини едноставно мора да го пробате - секој залак ќе ве маѓепса.

Реклама
Реклама

Доколку сакате домашни јадења кои ја загреваат душата и ја чуваат традицијата, овој рецепт за гулаш ќе ве воодушеви.

Со богат вкус и совршена текстура, идеален е за постудените денови кога сакате нешто што целосно ќе ве засити и загрее.

Подгответе го со вашите омилени прилози и уживајте во ова едноставно, но фантастично јадење кое ќе го воодушеви целото семејство.

Маркетинг

Рецепт за гулаш:

Состојки:

600 гр бут од говедско или од свинско месо

Маркетинг

2 главици кромид

3 чешниња лук

Сол, бибер

1 лажица вегета

0,5 лажичка мелен црвен пипер (по избор)

5 дл доматно пире

1,5 литри вода

Ловоров лист

Магдонос

1 лажица презли

Подготовка:

Кромидот и лукот ситно исечкајте ги. Пржете ги на малку масло, повремено додавајќи вода за да не изгорат. Додадете го месото исечкано на коцки, зачинете со сол и бибер и пржете додека месото  порумени.

Додадете вегета, магдонос и ловоров лист.

Промешајте неколку минути.

Додадете ги пасираните домати и водата, така што течноста да биде околу еден до два сантиметара над месото. Гответе 40 минути до еден час, повремено мешајќи.

Кон крајот на готвењето додадете една лажица презла и варете уште 10-15 минути за да се згусне чорбата дополнително.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button