NEWSВестиНовостиПрепораки

Овој бизнис не може да пропадне: Еден производ носи голем профит

Advertisement

Во последните неколку години, сè повеќе жени, претежно баби, мајки и домаќинки, решија уметноста на правење домашни кори да ја претворат во сериозен бизнис!

Приказните за домашните кори како бизнис од селата и помалите градови покажуваат дека со добра организација, квалитет и трпение, оваа традиционална активност има реални шанси да биде многу профитабилна.

Advertisement

Еден пример е семејството Миладиновиќ од областа Вршац, кое со генерации рачно сука тесто и прави кори. Нивните кори се широко познати, бидејќи знаењето и вештините се пренесуваат со децении.

Денес, четвртата генерација го продолжува овој бизнис, но на помодерен начин со соодветно пакување и маркетинг на социјалните мрежи.

– Моравме малку да го модернизираме, иако мојот дедо беше против тоа. Иако, сега самиот вели дека е подобро вака. Можевме да одиме на училиште, да живееме во голем град, но не можеме да го оставиме она што го правеа нашите баби за нас – ни раскажува Јелена Миладиновиќ, правнука на првата генерација на ова семејство кое се занимавало со развој на кори.

Како што додава, за време на средно училиште се одлучила за бизнис за кој знаела дека никогаш нема да пропадне.

– Луѓето ги сакаат питите, и слатките и солените, ја сакаат баклавата, а за сето тоа им треба едно: добри и квалитетни кори! Во средно училиште решив да го научам занаетот од баба ми, додека таа беше сè уште жива, а сега кога сум мајка и домаќинка, гледам дека не можев да донесам подобра одлука – нагласува нашата соговорничка и додава:

– Кога ќе видам дека мојата ќерка е заинтересирана за работа што ни е во крвта со генерации, немам поголема радост, бидејќи знам дека некој ќе ме наследи.

Како што истакнува Јелена, продажбата на домашни кори најдобро се прави преку социјалните медиуми, а домаќинките и разни ресторани ги нарачуваат, а цените се исклучително прифатливи.

– Нарачки секогаш има, преку целата година, иако малку повеќе во сезоната на слава за пити. Мислам дека оние што пробуваат домашни кори по повеќе од прифатлива цена секогаш се враќаат, ова е едноставно бизнис што не може да пропадне – вели нашата соговорничка.

Цената на домашните кори, во пакување од 500 грама, варира – во зависност од составот (обична, интегрална, хељда) и квалитетот.

Корите што најчесто се користат за баклава се тенки кори без адитиви, а нивната цена е 250 динари за пакување од 500 грама, додека оние со стандардна дебелина се 280 динари.

Кога станува збор за малку поздрави верзии, постојат кори од хелда и спелта. Половина килограм кори од хелда чини 370 динари, додека корите од спелта се 490 динари.

Секако, според нашиот соговорник, иако цената на корите на пазарите е значително пониска, купувачите сè повеќе се одлучуваат за домашно произведени кори без адитиви, што го прави овој бизнис постојано да се шири.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Реклама

Поврзано

Back to top button