Ова е тајната за перфектно тесто за палачинки – што да додадете во брашното за најдобри резултати
Како да добиете многу тенки и еластични палачинки? Ви ја откриваме тајната.

Состојки за подготовка на 20 палачинки:
2 јајца
2 супени лажици шеќер
прстофат сол
300 мл млеко
200 мл врела вода
200 г брашно
30 г путер

Постапка, чекор по чекор:
Во длабока чинија изматете ги јајцата со шеќерот и прстофат сол додека добиете мазна смеса.
Додадете го млекото во смесата од јајца и добро измешајте за да се соединат состојките.
Просејте го брашното (за да избегнете грутки) и постепено додавајте го во течната смеса, мешајќи постојано. Треба да добиете густо тесто.
Полека додадете 200 мл врела вода во тестото, мешајќи брзо. Смесата ќе стане поретка – тоа е нормално за овој рецепт.
Растопете го путерот и додадете го во тестото. Повторно добро промешајте додека убаво се изедначи.
Покријте ја чинијата со крпа или со фолија и оставете го тестото да отстои 15 минути на собна температура. Ова ќе помогне состојките подобро да се соединат, а тестото „да се одмори“.
Загрејте тава на средна температура. Ако е потребно, премачкајте ја со малку масло или користете тава со нелеплива површина.
Истурете мала количина тесто и рамномерно распоредете го по тавата. Печете од двете страни додека добијат златна боја.
Тајната?

Клучот на овој рецепт е во додавањето врела вода во тестото – токму таа им дава на палачинките еластичност и тенкост.
Перфектните палачинки зависат од точниот сооднос на состојки, а врелата вода е магичната состојка која ги прави толку меки и фини.