Нудат плата од 200.000 денари, но никој не се јавува: Следуваат слободни викенди и бесплатен оброк

Водоинсталатер, молер, керамичар, автомеханичар, столар, пекар, се само некои од професиите кои се многу барани во Србија, но работодавците се мачат да најдат работници за овие позиции.
Павле Сремчевиќ, попознат како Газда Паја, кој 20 години води пекара во Панчево, имал слично искуство, а пред неколку месеци го привлече вниманието на јавноста бидејќи залудно барал мајстор за бурек.
Неговите огласи беа поставени и на улични светилки и автобуски станици, но никој не се јави иако нудел плата од 160.000 денари.
„Работа во две смени, секој втор викенд слободен и бесплатни оброци, или дури и два, по договор. Бурек мајсторе, аплицирај“, се вели во описот.
Во еден момент, еден кандидат аплицираше, но се откажа по седум дена, напиша Нова.
„Што да ви кажам освен дека сум шокиран, но навистина шокиран. Едноставно не ми паѓа на памет дека никој не би сакал да работи за тие пари. Па, да ми понудеше некој толку пари пред десет или дваесет години, немаше да отворам пекара, туку ќе работев за некој друг. Верувајте ми. Бидејќи е тешко да се биде претприемач, а работник со ваква плата… Навистина вреди“, се пожали шефот Паја.
Тој додава дека просечната плата за почетници пекари е помеѓу 80.000 и 90.000 денари. Слаткарите, сепак, заработуваат повеќе според искуството.
„Работата е што младите луѓе денес не сакаат да работат за малку пари, иако не се мали. Што се однесува до оваа позиција што ја барам, тоа е личност која има искуство. И може да биде млада бидејќи пекар станува пекар на 17-18 години. Ако напредуваш, учиш и работиш напорно, на 25 години можеш да бидеш мајстор за бурек и да добиваш плата од повеќе од 1.000 евра“, рече тој тогаш.
Честопати се случува да се бараат слаткари, со плата од 1.000 евра, но на огласите најчесто се јавуваат луѓе без искуство.



