Рецепти

Нема ништо повкусно од домашен рахат лукум што се топи во уста – готов за 15 минути по овој старински рецепт

Многу е лесно да се подготви овој стар десерт кој нашите баби го обожувале.

Advertisement

Нема ништо повкусно од домашен локум, онака како што го подготвувале нашите прарабаби и нивните предци, со векови наназад.

Евтин, со само неколку намирници, се подготвува брзо, а кој би можел да одолее на вкусот! Секое залченце буквално се топи во уста – го сакааат и најмалите дечиња, а возрасните буквално уживаат во него со шолја турско кафе.

Advertisement
пекселс

Потребни состојки:

– 380 мл вода;
–  300 г шеќер;
–  250 мл сок од портокал;
– 140 г скроб (нишесте – што се додава во мешавината на почеток);
– 3 лажици сок од лимон, за нанесување одозгора;
– 3 лажици скроб (за валкање на коцките на крајот);
– 1 лажица шеќер.

Подготовка:

Измешајте ја водата, сокот од портокал и шеќерот, па додадете го скробот (нишесте).

Advertisement

Сите состојки ставете ги во тенџере на оган и постојано мешајте додека смесата не згусне и добие текстура како пудинг.

Потоа тргнете ја смесата од оган и додадете 3 лажици сок од лимон, па добро измешајте.

Истурете ја во тава отпорна на топлина и оставете да се излади.

Откако ќе се излади, исечете ја на коцки и секоја коцка истркалајте ја во мешавина од скроб и шеќер.

Уживајте!

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button