Сите знаеме дека чипсот не е здрав, но дека е толку многу токсичен што треба да се исклучи од секојдневната исхрана на никој не му е во целост јасно.
Експертите објаснуваат дека човештвото треба да престане да ја консумира оваа канцерогена намирница.
Многумина се уверени дека чипсот се подготвува од компир, но според наводите на американските медиуми, ова е далеку од вистината. Според пишувањата на Natural news, Living traditionally, Healthy food house, во првата фаза на производство состојките како оризот, пченицата, пченката и снегулки од компир се мешаат за да се добие тесто кое подоцна се обликува во калапи, се пржи во масло и се суши.
Во последната фаза на чипсот му се додаваат засилувачи на вкусот кои сами по себе се токсични. Иако сите состојки за смесата од која се прави чипсот се генетски модифицирани, бидејќи се евтини и достапни, една од најопасните состојки не е додадена во процесот на производство, туку е нус-производ од преработката. Станува збор за акриламид.
Ова е опасна канцерогена супстанца за која одамна е познато дека предизвикува рак кај животните, а во чипсот го има во ненормални количини многу повеќе од дозволената мерка, пишуваат гореспоменатите американски медиуми.
До создавање на акрималид доаѓа кај храна која била изложена на термичка обработка (печење или пржење) поради што кај чипсот е особено присутна затоа што чипсот по печењето на висока температура се суши исто така на висока температура.