Рецепти

Најевтиниот летен десерт што го освои светот – нов тренд за разладување што го надмина сладоледот

Во време кога многумина бараат начини да се разладат без да потрошат многу пари, оваа метода се покажа како совршен одговор. Лесно, брзо, природно и естетски впечатливо. И сето тоа за цена помала од едно испиено кафе во кафуле.

Advertisement

Во време кога цените на сладоледите, смутијата и овошните пијалаци вртоглаво растат, сè повеќе луѓе ширум светот се враќаат кон едноставните, здрави и ефективни решенија.

Еден ваков тренд, кој прво се појави на Јутјуб, а потоа експлодираше на социјалните мрежи, е замрзнатото овошје послужено на начин што потсетува на професионален десерт.

Advertisement

Без додатен шеќер, без употреба на апарати и без трошење време, овој „генијален замрзнат трик“ се базира само на едно: замрзнување овошје и негово сервирање како природен сладолед.

Што е трикот?

Сè што ви треба се евтини и достапни овошки, најчесто се користат мандарини, но трикот функционира и со банани, јагоди, манго, лубеница, пракса или диња. Постапката е едноставна:

Advertisement

Овошјето се мие и се замрзнува цело, без сечење или лупење.

По неколку часа во замрзнувач, се вади и се остава 10–15 минути на собна температура или кратко се плакне со топла вода.

Ова ја омекнува кората, која потоа лесно се лупи, а внатрешноста станува превкусна, слатка и слична на текстурата на сладолед или на сорбе.

Некои корисници на социјалните мрежи препорачуваат да се изренда замрзнатото овошје, во форма на снег, и да се сервира со лажица. Токму овие видеа добија милиони прегледи и коментари од луѓе кои се воодушевени од вкусот, едноставноста и цената.

Зошто овој десерт стана толку популарен?

Пристапен е: Овошје како мандарини, банани и јаготки/капинки се лесно достапни и не се скапи, особено во оваа сезона.

Нема додатоци: Нема додатен шеќер, адитиви, нема потреба од готвење. Совршено е за деца, диетални режими и луѓе што внимаваат на исхрана.

Ниска калоричност: Замрзнатото овошје содржи само природни шеќери и растителни влакна.

Освежува и изгледа убаво: Текстурата и визуелниот ефект го прават десертот привлечен дури и за оние што не се љубители на овошје.

принтскрин јутјуб

Варијации и предлози:

Мандарините се идеални за овој трик. По замрзнувањето се лупат, се сечат на половина и се јадат директно од кората.

Банани: замрзнете ги цели или исечени, потоа изрендајте ги како снег од сладолед.

Јагоди и малини: замрзнете ги, а потоа измешајте ги со малку грчки јогурт или растопено темно чоколадо.

Диња и лубеница: исечени на коцки, замрзнати и сервирани со нане и неколку капки лимон.

принтскрин јутјуб

Уживајте во оваа летна гастро-авантура!

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button