Рецепти

Најбрза селска посна пита без месење – повкусна од мрсната, совршена за Велигденскиот пост

Еднаш да ја пробате, секогаш ќе ја правите, а не ви е потребна никаква вештина.

Реклама
Реклама

Питите се еден од најчестите избори за појадок, а и вечера, а овој рецепт за посна пита со печурки веднаш ќе посакате да го пробате!

Брзо се подготвува, а неодолива е!

Состојки:

Маркетинг

1 пакување кори за пита

800 г шампињони

Маркетинг

Малку масло (доколку постите на масло, доколку не – лажица растителен маргарин)

Малку вода

Сол

Бибер

Подготовка:

Исчистете и исечкајте ги шампињоните на тенки листови, па пропржете ги на малку масло (или на растителен маргарин) додека да ја сменат бојата и додека да испари целата течност.

Додајте сол и бибер по вкус, па тргнете ги од оган.

Во чаша измешајте еднакви делови вода и масло/растителен маргарин растопен (50:50).

Земете една кора за пита, попрскајте ја со мешавината од вода и масло, потоа ставете втора кора, повторно попрскајте, а потоа и трета кора.

Врз третата кора рамномерно распоредете дел од пржените печурки. Завиткајте во ролат и ставете во плех/тава за печење.

Повторете го процесот со останатите кори и фил додека не ги потрошите сите состојки.

Кога сите ролати ќе бидат наредени во плехот, премачкајте ги со мешавината од масло и вода.

Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути, додека питата добие златна боја.

Оставете да се излади пред сервирање.

Ммм… превкусно!

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button