Модриот патлиџан не е многу популарна храна, но би требало повеќе да се консумира, затоа што здравствените експерти велат дека тој е еден од најлековитите видови зеленчуци.
Модриот патлиџан не е многу популарна храна, но би требало повеќе да се консумира, затоа што здравствените експерти велат дека тој е еден од најлековитите видови зеленчуци. Има превентивно, но и куративно делување на човековиот организам. Освен што е со неутрален вкус и личи на месо, модриот патлиџан е многу добар за вашето здравје ако го консумирате со што помалку маснотии. Тој е и диетален, при што во стотина грама има само од 26 до 29 калории. Тој делува противвоспалително, антиалергиски и во борбата против слободните радикали и канцерогени материи.
Што се однесува до срцето, тоа „се радува“ на модриот патлиџан. Целулозата ја поттикнува работата на дигестивниот тракт, а пектинот го намалува холестеролот. Фитохемикалијата сапонин го штити организмот од алергии, труења, воспаленија, рак. Од Америка стигнува и научно потврдена вест дека патлиџанот, полн со влакна, минерали и хипогликемични ензими, истовремено го регулира и нивото на шеќер во крвта. Освен тоа го запира и досадното, но и опасно крвавење од носот.
Дали треба да пиеме минерална вода? Еве што велат експертите >>