Рецепти

Мека како душа – рецепт за посна погача со паричка за Бадник што секогаш успева

Бадниковата погача традиционално се пече на Бадник (денот пред Божиќ) и се поврзува со посната вечера пред Божиќ. 

Реклама
Реклама

Ви носиме рецепт кој секогаш успева.

СОСТОЈКИ

1 кг брашно

Маркетинг

300 мл топла вода

10 г сув квасец (или 20 г свеж квасец)

Маркетинг

1 лажичка шеќер

1 лажичка сол

100 мл масло (или 50 мл масло и 50 мл маслиново масло за посебен вкус)

По желба: малку сусам или мак за посипување

Подготовка:

Подготовка на квасецот:

Во топлата вода растворете го квасецот и шеќерот, оставете да отстои 5-10 минути додека се активира и  се формира пена.

Месење тесто:

Во голем сад, измешајте го брашното и солта. Додадете ја активираната смеса од квасец и маслото.
Постепено додавајте вода и месете додека не добиете меко и еластично тесто. Ако е потребно, додајте малку повеќе брашно или вода за да добиете правилна текстура.

Месете го тестото околу 10-15 минути, додека не стане глатко и не се лепи за рацете. Додадете паричка во тестото, претходно убаво измиена и обвиткана со алуминиумска фолија за печење.

Прво растење:

Покријте го садот со тестото со влажна крпа и оставете го на топло место да нарасне, околу 1-1,5 часа, или додека не се удвои во големина.

Формирање на погачата:

Кога тестото ќе нарасне, извадете го и поделете го на 2 дела. Формирајте две топки од тестото, една малку поголема од другата.

Потоа, големата топка ставете ја за основа, а од помалата топка направете форма на круг околу поголемата топка и убаво прицврстете го запоголемата топка.

Второ растење:

Оставете ја погачата да нарасне уште 20-30 минути, за да се задржи убавата форма.

Печење:

Загрејте ја рерната на 180°C.

Печете ја погачата околу 30-40 минути, или додека добие златно-кафена боја.
Кога ќе се испече, извадете ја и оставете ја да се излади.

Декорација:

Ако сакате, можете да ја посипете со сусам или со мак пред да ја ставите во рерна за додатна декорација и вкус или да направите крстче од тесто кое ќе го ставите на врвот на погачата.

Совет:

За да постигнете уште подобар вкус и текстура, можете да ја премачкате погачата со малку маслиново масло или растопен растителен маргарин по печењето.

Оваа погача е совршена за Бадник, бидејќи е посна и се одржува традицијата на постот, а е вкусна и ароматична.

Уживајте во посната погача за Бадник!

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button