Во текот на ладните денови, во организмот потребно е да внесувате што е можно повеќе витамин Ц, кој најмногу можете да го најдете во цитрусните овошки, како што се мандарините, лимонот, портокалот и грејпфрутот. Конечно е во тек сезоната на мандарините, па продавниците и пазарите се преполни со ова овошје. Зошто максимално да не ги иксористите неговите благодети?
Сто грама мандарини содржат само 34 калории и 30 милиграми витамин Ц, што е двојно повеќе од портокалот. Мандарините потекнуваат од семејството цитруси, кората лесно им се лупи, а внатрешноста лесно се поделува. Расте на зимзелено стебло во висина од два до три метра. Таа ви нуди витамин Ц кој игра важна улога во вашето тело и е силен оксиданс кој ви помага да се ослободите од слободните радикали кои ги згрозуваат здравите клетки.
Мандарината е добар извор на калиум кој го намалува крвниот притисок, го урамнотежува ритамот на срцето и го чува здравјето на кардиоваскуларниот систем. Хранливите состојки во мандарините спречуваат насобирање на лошиот холестерол на ѕидовите на артериите, кој пак предизвикува срцев удар.
Еве некои од благодетите на мандарините:
- Штити од многу видови рак
- Спречува стареење на кожата
- Помага при лекување на рани
- Го зајакнува имунитетот
- Штити од дегенеративни болести
- Помага во спречување на артритис
- Го забрзува метаболизмот
- Го намалува апетитот
- Помага во сочувувањето на видот