Огласи
MAMAРецепти

Манастирски великопосен кремаст колач – божествен вкус, мора да го пробате

Рецептот на монахот Варсануфиј од Света Гора нуди совршен спој на вкус и здравје, без млечни производи и јајца, но со богатство од зачини, суво грозје и јаткасти плодови.

advertisement
advert

Во монашкиот живот, секој оброк носи длабоко значење и посветеност, а рецептите што настануваат во манастирите се темелат на едноставност и на духовна традиција. Еден од таквите рецепти е овој великопосен колач, кој станал омилен десерт во многу манастири.

фото-принтскрин јутјуб

Рецептот на монахот Варсануфиј од Света Гора нуди совршен спој на вкус и здравје, без млечни производи и јајца, но со богатство од зачини, суво грозје и јаткасти плодови.

Испробајте го овој благословен десерт кој ќе ве поведе на патот на духовна и кулинарска чистота.

реклама

За бисквитот:

2 чаши брашно

1 чаша кафеав шеќер

Марpкетинг

½ чаша маслиново масло

1 чаша природен сок од портокал

1 лажичка сода бикарбона

1 лажичка прашок за печиво

½ лажичка цимет

½ лажичка каранфилче

½ чаша сечкани ореви

½ чаша суво грозје

Кора од еден портокал

epp
фото-принтскрин јутјуб

За кремот:

500 мл бадемово или кокосово млеко

3 лажици пченкарен скроб

4 лажици мед или шеќер

1 лажичка екстракт од ванила

epp2

За декорација:

Рендан орев

Малку цимет

Кора од портокал

фото-принтскрин јутјуб

Подготовка:

Во сад измешајте го брашното, шеќерот, прашокот за печиво, содата бикарбона, циметот и каранфилчето. Додадете маслиново масло, сок од портокал и кора од портокал, па добро измешајте. Додадетете ги оревите и сувото грозје и лесно промешајте. Смесата ставете ја во округол калап и печете во загреана рерна на 180 степени, 40-45 минути.

Во тенџере загрејте го бадемовото млеко. Пченкарниот скроб растворете го во малку ладно растително млеко и додадете го во топлото млеко, мешајќи постојано. Додадете мед (или шеќер) и ванила, мешајте додека кремот не се згусне. Оставете малку да се излади пред употреба.

фото-принтскрин јутјуб
фото-принтскрин јутјуб

Кога бисквитот ќе се излади, пресечете го на половина и премачкајте со половина од кремот. Покријте со другиот дел, премачкајте со преостанатиот крем, а потоа украсете со половинки ореви, сечкани ореви, цимет и кора од портокал.

Манастирскиот великопосен колач е подготвен! Благословена слатка трпеза од Света Гора.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Oglas
New Ad
Back to top button