Манастирска посна сарма – тешко дека гостите ќе си одат додека сѐ не се изеде
Ако мислевте дека сте ги пробале сите верзии на сарма, оваа ќе ве изненади. Многу пријатно!

Манастирската сарма важи за едно од најомилените посни јадења, а многумина велат дека ваков рецепт ретко се среќава.
Богата, мирисна и совршено сочна, оваа сарма е идеална за посни слави, како што е славата на 21 ноември Св.Архангел Михаил, но и за време на пости, за празнична трпеза или едноставно кога сакате топол, домашен ручек како од манастирска кујна.
Состојки:
1 кг кромид
1/2 кг праз
4 моркови
2 корена магдонос
1/2 корен целер
1 шолја соја трошки
1/2 шолја ориз
сол, бибер
ловоров лист
црвен мелен пипер
лут пипер
сув зачин
листови кисела зелка
2 дл масло

Подготовка:
Ситно исечкајте го целото зеленчук и динстајте го на 2 дл масло, додавајќи по малку вода додека омекне.
Соините трошки прелијте ги со врела вода и оставете ги околу 15 минути да набубрат.
Во динстаниот зеленчук додадете го измиениот ориз и исцедената соја. Измешајте добро и зачинете по вкус.
На листовите кисела зелка исечете ги тврдите делови и завиткајте сарми со подготвениот фил.
Во тава на дното ставете неколку листови кисела зелка и наредете ги сармите.
На секој ред додадете неколку суви сливи и парчиња сушена пиперка (везенка), за да добиете богат, благороден вкус.
Долејте вода колку што треба за сармата да се „покрие“. Додадете ловоров лист и зрна бибер.
Печете во рерна околу 1 час и 30 минути на умерена температура.
Сервирајте и уживајте во богатиот вкус.



