Велигден е вистинското време за слатки моменти, а што може да биде поубаво од правење забавни и вкусни десерти што ќе ја разубават вашата трпеза и ќе ги воодушеват гостите, а особено децата.
Овој едноставен, но впечатлив рецепт за чоколадни гнезда носи совршен спој на вкус и креативност.
Advertisement
Ви претставуваме десерт кој не само што изгледа прекрасно, туку е совршен и за деца и за возрасни!
За само неколку чекори, вашата кујна ќе биде исполнета со мирис на чоколадо, а гнездата со чоколадни јајца ќе бидат вистинска велигденска атракција.
Нека вашиот Велигден биде сладок, вкусен и незаборавен со овој брз рецепт.
Рецепт за чоколадни гнезда
Време на подготовка: 15 минути
View this post on Instagram
Состојки:
200 г грисини
150 г темно чоколадо (или по желба млечно)
100 г чоколадни бонбони во форма на јајца (бадеми во чоколадо или слични слатки)
Подготовка:
Стопете го чоколадото на пареа или во микробранова. Ако користите микробранова, стопете го во интервали од по 20 секунди, мешајќи помеѓу секој интервал додека не стане мазно.
Во длабок сад, внимателно искршете ги грисините на мали парчиња (околу 3–4 см должина). Можете да ги искршите со рака или со нож, но нека не бидат премногу еднакви, за да изгледаат поприродно.
Прелијте го стопеното чоколадо врз искршените грисини и добро измешајте додека секое парче не се обвие со чоколадо.
На хартија за печење, формирајте гнезда од смесата. Нека средината биде малку подлабока за да има место за „јајцата“. Користите ги рацете за да добиете посакуван облик.
Во средината на секое гнездо ставете по две-три чоколадни јајца.
Ставете ги гнездата во фрижидер најмалку 30 минути за да се стврдне чоколадото.
Совет: Идеални се за детски забави или како дел од велигденска трпеза – декоративни, вкусни и многу лесни за подготовка!