Рецепти

Лепињи меки како душа, според рецептот на баба

Advertisement

Секој залак од ова меко и вкусно тесто ќе ви го врати сеќавањето на вашето детство.

Advertisement

Состојки:

400 г брашно, лажичка млеко во прав, 5 лажички масло – масло за пржење, лажичка сув квасец (7 г), 1-2 лажички шеќер, половина лажичка сол, 350 мл вода.

Во квасецот измешајте неколку лажички млака вода и додадете шеќер, пишува Stvarukusa.rs. Потоа, во една чинија измешајте брашно, млеко во прав и сол. Откако ќе го измешате соединете го, па во чинија со брашното ставете мешавина од квасец, додадете масло I вода и промешајте. По потреба додадете уште малку брашно или додадете вода. Замесите и поделете на 18 топки па ставете ги на површина посипана со брашно. Покријте и оставете ги да нараснат од 15 до 30 минути.

Advertisement

За тоа време загрејте тавче со пречник околу 24 сантиметри. Едната кугла од тестото размесете ја и ставете ја во жешката подмачкана тава. Печете додека на површината не се појават големи меурчиња, а потоа свртете ги лепињите и неколку минути печете ги и од другата страна. Лепињите израмнете ги со лопатка за време на печењето доколку имате потреба за тоа. Додека ги печете, веќе испечените лепињи чувајте ги на топло место, односно завиткајте ги во кујнска крпа.

Време на подготовка: 45 минути.

 

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button