Лекар предупредува дека овој зачин го уништува имунолошкиот систем, а речиси сите го користиме
Особено во овој период е потребно да ја намалиме неговата употреба.
Во овој период од клучно значење е да го зајакнуваме имунитетот, со цел телото да може да се избори со вирусите доколку биде нападнато. Неодамна е спроведено едно научно истражување во коешто учествувале група луѓе кои прифатиле да поминат низ многубројни биохемиски тестови. Тие секојдневно земале 6 грама сол повеќе од препорачаната доза.
Само една недела подоцна, нивните резултати значително се влошиле и бил забележан нагол пад на имунолошкиот систем. Едноставно кажано, имунитетот почнал да се срушува и да ја слабее одбранбената моќ на телото – велат лекарите.
Вишокот сол ги спречува органите да ја прочистуваат крвта. Ако телото има премногу сол, тогаш водата почнува да се задржува во организмот и ткивата, поради што бубрезите престануваат нормално да функционираат. Понатаму, поради задржувањето на токсините во телото, се создава погодно тло за развој на различни воспаленија.
Последниците од прекумерната консумација на сол се и развој на хроничен умор, проблеми со срцето, исцрпеност и пад на концентрацијата, како и проблеми со зглобовите и мускулите.