Дом и семејство

Крај на мај е идеално време за садење босилек – како до совршено миризливо катче во градината или во домот

Како да го одгледувате и негувате за совршен вкус и што подолго да трае.

Advertisement

Ако сè уште немате, време е да набавите семе од босилек од најблискиот супермаркет или градинарски центар. Оваа неодоливо ароматична билка лесно се одгледува, а ќе го претвори вашиот дом – од кујнскиот прозорец до балконот – во мала медитеранска оаза, без разлика дали сте љубител на паста, салати или домашно песто.

пекселс

Зошто баш босилек?

Босилекот (Ocimum basilicum) е незаменлив и за готвачи и за љубители на урбано градинарење. Тој е едногодишна или краткотрајнa повеќегодишна билка, која достигнува висина од 30 до 60 cm, со нежни, сочни листови долги до 5 см. Постојат бројни сорти – од класичниот, слаткиот босилек, до лимонести, циметести и тајландски варијанти.

Advertisement

Каде и како се одгледува?

Босилекот обожава сонце и топлина. Најдобро расте на осончено место – било да е тоа градина, балкон или кујнски прозорец.

фото-пекселс

Може да се сади директно во земја, но совршено се развива и во саксии. Почвата треба да е влажна, но добро дренирана – не сака вода што се задржува.

Во затворен простор може да се сее уште во рана пролет, додека надворешно се сади по минување на утринските мразеви, најчесто кон крајот на мај. Ако немате време за садење, младите растенија може да ги најдете и во градинарските центри или на пазар.

Advertisement

Одгледување и нега

Со редовно штипкање на врвовите и цветните пупки, ќе го поттикнете растот и ќе ја зачувате аромата на листовите. Цветовите се бели или розови и ги привлекуваат пчелите, па може и да ги оставите како украс.

Штетници и болести

Босилекот е чувствителен на лисни вошки, полжави и габични заболувања. Редовно проверувајте ја билката и користете природни средства како сапуница или биоинсектицид ако се појават проблеми.

пекселс

Како се користи?

Се користи свеж – за сосови, месо, пици, салати или песто. Може да се користи и во слатки, како сорбети или сладолед со овошје.

Вишокот листови можете да ги замрзнете со маслиново масло во калапчиња за мраз и да уживате во нивната арома и во зима.

Совет за почетници:

Започнете со класичен, со слаткиот босилек – лесен е за одгледување и идеален за секојдневна кујнска употреба.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement

Поврзано

New Ad
Back to top button