Рецепти

Мал трик како да користите сода бикарбона наместо пециво

Advertisement

Колку пати ви се има случено да сакате да направите некое пециво или десерт, но немате прашок за пециво? Но, не откажувајте се од намерата. Еве еден трик со кој можете да се послужете во такви ситуации.

Advertisement

Ако не сте знаеле во недостаток на прашок за пециво кое ви е потребно за печење на колачи или пецива можете да користете и сода бикарбона. Секако, содата нема да го има истиот ефект како и прашокот за пециво, но можете да ја користете во кризни ситуации. Само треба да имате на ум дека никако не смеете да ставите во колачот и едно и друго бидејќи на тој начин ќе добие незгоден вкус. Исто така треба да запомнете дека од прашокот за пециво колачите раснат во висина, додека од содата во ширина, па имајте го тоа на ум кога избирате сад за печење.

Ако во рецептот се користи прашок за пециво, какао прав или густин, најдобро е таквите состојки да ги измешате со брашно, а потоа се заедно да го просеете. На тој начин прашокот за пециво, густинот или какаото рамномерно ќе се распоредат и ќе добиете многу подобри бисквити.

Advertisement

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button