Реклама
MAMAРецепти

Рецепт: Домашни колачи со брусница и лен, готови за само 12 минути

Реклама

Овие меки колачи не содржат пченично брашно и јајца, па одлични се за луѓето кои се склони кој алергија. Рецептот исто така може да се прилагоди и на оние кои се алергични на млеко.

Потребни состојки:

  • 100 грама брусница
  • 2 лажички ленено семен
  • 140 грама овесно брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • Половина лажичка сода
  • Половина лажичка сол
  • Половина лажичка цимет
  • 2 лажички путер
  • 30 грама кафеав шеќер
  • 50 грама кокосов шеќер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 130 грама овесни снегулки

Начин на подготовква: Загрејте ја рерната на 180 степени и покријте два сада со хартија за печење. Измешајте го лененото семе со 3 лажички вода, во посебна чаша и оставете го на страна. Измешајте го брашното, прашокот за пеиво, содата, солта и циметот. Потоа измешајте го путерот и шеќерот, па мешајте додека не добиете пенеста смеса. Додајте го ванилиниот шеќер и лененото семе, па помешајте ги состојките за да добиете мека смеса. Измешајте го беашното со овесните снегулки, додајте ја бруснциата и изматениот путер со шеќер. Направете кругови со дебелина од околу 0,5 сантиметри и ставете ги во садот за печење. Оставе повеќе простор помеѓу колалите, затоа што ќе нараснат во текот на печењето, Печете 12 минути додека колачињата не добијат убава кафеава боја.

Маркетинг

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button