Карфиолот е моќен борец против рак – еве како и од што не брани, а научно е докажано!
Карфиолот содржи супстанци кои ја потиснуваат пролиферацијата на тумор-клетките и ја зајакнува имунолошката одбрана.

Карфиолот, зеленчук што припаѓа на семејството зелки (Brassica oleracea), последниве години привлекува се поголемо внимание од научниците поради неговите потенцијални антиканцерогени својства.
Истражувањата упатуваат дека оваа билка може да има значајна улога во превенцијата и контората на различни тумори, вклучувајќи рак на дебело црево, града, белите дробови, мочниот меур и јајниците.
Advertisement
Хемиски компоненти кои прават разлика
Сулфорафан
Еден од најважните соединенија присутни во карфиолот е сулфорафан – природен изотиоцијанат кој се формира при разградба на глукозинолатите од крестоцветните зеленчуци. Според руски научници, сулфорафан има „онкопротективен потенцијал“, односно може да ја инхибира пролиферацијата на канцерогени клетки и да стимулира механизми на детоксикација во телото.
Истражувања покажуваат дека тоа соединение активира ензими кои учествуваат во детоксикацијата на телото, со што се намалува количеството штетни канцерогени супстанции.
Во еден научен преглед објавен во „ThePharma.Media“, се тврди дека редовниот внес на крестоцветни зеленчуци (како брокула и карфиол) доведува до значително намалување на ризикот за рак на дебело црево, дури за 17 % според одредени студии.

Индол-3-карбинол (I3C)
Друг многу важен фитохемиски биланс во карфиолот е индол-3-карбинол (I3C), кој се формира од глукобрасицин.
Според податоците, I3C може да влијае на метаболизмот на естрогенот и да ја намали пролиферацијата на одредени канцерогени клетки, што го прави корисен во превенцијата на хормон-зависни видови на рак, на пр., рак на дојка.
Антиоксиданти и детоксикациони механизми
Карфиолот е богат со антиоксиданти и сулфурни соединенија кои делуваат како природен детоксикатор. На пример, соединенијата присутни во карфиолот ја зголемуваат активноста на ензимите кои ја „чистат“ клетката од канцерогени агенси, што е важен механизам за превенција од мутации и канцерогенеза.
Дополнително, според руските онколози, крестоцветните зеленчуци како карфиол содржат супстанци кои ја потиснуваат пролиферацијата на туморските клетки и ја зајакнуваат имунолошката одбрана.
Минерали и витмини
Покрај фитохемиските компоненти, карфиолот е и добар извор на витамин Ц, кој има антиоксидативно дејство и помага во намалување на оксидативниот стрес во клетките.

Исто така, содржи магнезиум, минерал кој е важен за оксидативно-редуктивните механизми во телото, и може да придонесе за заштита од клеточен стрес и оштетувања кои се поврзани со канцерогене процеси.
Научни истражувања
Во студијата објавена во рускиот научен часопис за биолошка активност на растенија, научници детално ги опишуваат онкопротективните ефекти на сулфорафан и како тој може да го инхибира растот на туморски клетки. Метаанализа од руски публицистички извори покажува дека повисок внес на крестоцветни зеленчуци (вклучувајќи брокули и карфиол) е статистички поврзан со понизок ризик од колоректален рак.
Друго научно истражување истакнува дека карфиолот и брокулите можат да бидат моќно „природно оружје“ против рак. Имено, научниците од Институтот „Френсис Крик“ и други истражувачи проучиле како при варење на крестоцветни зеленчуци се создаваат хемиски соединенија кои имаат ефект на спречување на малигнитет.

Како да го вклучите карфиолот во исхраната
Вклучете карфиол како дел од неделните оброци: можете да го варите, да го печете, да го користите во супи или салати, за да го зачувате максимумот од неговите хранливи состојки.
Бидејќи сулфорафан се активира при варење / термичка обработка, добра опција е кратко бланширање или лесно парење, наместо долго варење.
Комбинирајте карфиол со други крестоцветни зеленчуци (на пр. брокули, зелка) за да ја зголемите разновидноста на фитохемиските соединенија во вашата исхрана.



