Зошто е важно да се јаде на три до четири часа?
Доктор Љубомир Фаф смета дека растојанието меѓу оброците не смее да биде помало од три, нити поголемо од четири часа, а саканиот биоритам е појадокот да биде до 8 часот, ужината околу 11, ручекот измеѓу 14 и 15, втората ужина околу 17, а вечерата околу 20 часот.
На органите за варење им е потребно 3 до 4 часа за да ја сварат храната која сме ја внеле, а со тоа се избегнува наглото оптеретување на крвотокот. Кога ќе се најадеме добро, се чувствуваме поспани, а тоа е последица на прераспределбата на крвта од пределот на мозокот, во пределот на органите за варење.
Четири часа од зимањето на оброкот доаѓа до постепено опаѓање на нивото на шеќер во крвта. Како последица на тоа, доаѓа до потење на дланките, несвестица, треперење на рацете и најлошо е што мозокот нема доволно енергија да ја координира работата на сите органи во телото, посебно на жлездите со внатрешно лачење. Тогаш доаѓа до дисфункција, не само на органите, туку и на вазалниот метаболизам, а тоа го загрозува здравјето.
Премини на следната страна >>