Диети

Диета и неколку совети како да ослабите до летото на здрав начин

Реклама
Реклама

Зошто е важно да се јаде на три до четири часа?

Доктор Љубомир Фаф смета дека растојанието меѓу оброците не смее да биде помало од три, нити поголемо од четири часа, а саканиот биоритам е појадокот да биде до 8 часот, ужината околу 11, ручекот измеѓу 14 и 15, втората ужина околу 17, а вечерата околу 20 часот.

Маркетинг

На органите за варење им е потребно 3 до 4 часа за да ја сварат храната која сме ја внеле, а со тоа се избегнува наглото оптеретување на крвотокот. Кога ќе се најадеме добро, се чувствуваме поспани, а тоа е последица на прераспределбата на крвта од пределот на мозокот, во пределот на органите за варење. 

Четири часа од зимањето на оброкот доаѓа до постепено опаѓање на нивото на шеќер во крвта. Како последица на тоа, доаѓа до потење на дланките, несвестица, треперење на рацете и најлошо е што мозокот нема доволно енергија да ја координира работата на сите органи во телото, посебно на жлездите со внатрешно лачење. Тогаш доаѓа до дисфункција, не само на органите, туку и на вазалниот метаболизам, а тоа го загрозува здравјето.

Маркетинг

Премини на следната страна >>

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Претходна страница 1 2 3Следна страница
Back to top button