Не ви треба италијански пасош за да можете да направите врвни шпагети – се што ви треба е да ги прочитате и да ги следите следниве совети!
Можеби мислите дека тестенините се лесни за подготовка но доколку мислите дека целата работа се состои од тоа да ги ставите во врела вода и да ги варите пет-десет минути, е тогаш се лажете. Во изобилие на совети како правилно да подготвите тестанини, ние за денес ви ги откриваме тајните на совршенот правење на шпагети.
Шпагетите треба да се варат во солена вода!
Колку сол ќе користите, зависи од вас, односнко колку калиум сакате да внесете во вашата исхрана. Но, дури и малку сол ќе направи значајна разлика во вкусот, особено ако водата во која се варат тестанитните, ја користите за сосот да биде уште повкусен.
Подготовка на сосост
Додека се варат тестанините, загрејте го сосот од патлиџани во голема тавка. Варете на тивок оган, додека не почнат да се прават ситни меурчиња. Сосот треба малку да се згусне, тоа е добро, бидејќи повеќе течност ќе додадеме во следниот чекор.
Мешајте ги шпагетите со сосот
Кога ќе остане околу една минуа д0 моментот тестенините да бидат онакви какви што ги сакате, извадете ги од водата и ставете во тавката со патлиџан сос, заедно со ¼ или ½ чаша вода во која што ја варевте тестанината (количината зависи од тоа колку сакате да направите). Мешајте се заедно се додека течноста не исчезне, а тестанината потполно да биде сварена. Ова всушност е и клучот на сé. Тоа е точката во која тестанините ќе го впијат сосот и ќе го испупштат скробот кој ќе го збогати вкусот. Варете додека тестанината не се готови,а сосот во потполност не се соедини со шпагетите.
Пермазан, путрер и сирење – по желба!
Тргнетет го садот од ринглата и додадете свежи зачини по желба. Оставете мешавината да се излади на молмент, па додадете пермазан и малку путер. Најдобро е да изрендате и с9ирење, така што сирењето брзо и рамномерно ќе се стопи.
Па, пријатен апетит!