Планот за јапонската диета е прилично ниско калоричен. Она што е карактеристично за оваа диета е тоа што солта (како и солените зачини од типот на вегета) се строго забранети. Како и кај повеќето други диети, исто така е забрането внесувањето на шеќер и алкохол, но и на леб и тестенини од бело брашно. Во текот на денот се јадат три оброци помеѓу кои нема никакви ужини. Доколку почувствувате глад можете да се напиете лимонада. Во еден литар слабо газирана вода додадете сок од еден лимон и пијте во текот на денот, посебно кога ќе почувствувате глад.
Оваа диета треба да се следи точно како што е напишана. Не смеете да ги менувате намирниците или распоредот по кој се јадат, и треба да се придржувате на точно утврдените количини. Главната цел на овој начин на исхрана е да се забрза метаболизмот и сите намирници се внимателно одбрани за таа цел. Храната која е вклучена во диетата е прилично разновидна и во најголем дел се состои од овошје (освен банани и грозје) и зеленчук, сирење, риба и месо. Рибата и месото се подготвуваат на растително масло – маслиново, сончогледово, сусамово или пченкарно. Исто така се препорачува и секојдневна прошетка од барем половина час бидејќи физичката активност влијае на забрзувањето на метаболизмот.
Во оваа диета практично и нема појадок затоа што повеќето денови за појадок се пие само црно кафе (не инстант) и тоа без шеќер. Кафето содржи природни антиоксиданси кои го штитат телото од дејството на слободните радикали. За ручек се јаде риба, пилешко или слично посно месо со зеленчук кој можете да го динстате или да го јадете како салата. Интересно е што порциите воопшто не се мали, на пример за еден оброк имате половина пиле или една цела тиквичка! За вечера се јадат варени јајца, кефир, сирење и овошје. Дозволено е и месо со зеленчук, но порцијата треба да биде помала отколку за ручекот.
Премини на следната страна >>