Легендата вели дека султанот побарал благо доцна во ноќта, но сè што имале при рака готвачите од палатата било пилешко месо.
Тие го вареле пилешкото долго и на тивок оган – сè додека добило желатинеста форма. Потоа го измешале со млеко и со шеќер.
Покрај приказната за султанот, постои и верзија според која пудингот од пилешко настанал во 1935 година, кога човек по име Хаџи Хусеин Топбаш одлучил да отвори ресторан што нуди дневен оброк од три јадења.
Во тоа време немало многу ресторани, ниту пак во продавниците имало голем избор на намирници. Топбаш сакал да направи примамливо мени по пристапна цена, па затоа го одбрал пилешкото месо како основа за сите три јадења.
Бидејќи морал да користи пилешко, тоа значело дека мора да направи и десерт од него. Така, според оваа приказна, настанал пудингот од пилешко месо.
Состојки:
– 1 литар млеко
– 260 г шеќер
– 50 г путер
– 50 г пченкарен скроб
– 50 г оризово брашно
– 1 лажичка екстракт од ванила
– 1 пилешко филе (малку поголемо)
Како се подготвува, погледнете во видео-прилогот: