Eвтина и брза турска пита што се топи во уста – лесна и за почетници
Не е ѓомлезе, туку е гозлеме. Ви го носиме оригиналниот турски рецепт.

Популарната и превскусна турска пита Гозлеме е лесна за подготовка, евтина е и брза, а резултатот е крцкава кора и сочен фил што се топи во уста.
Овој рецепт е идеален и за почетници, бидејќи не бара сложени техники. Пробајте и ќе се уверите, домашните ќе чекаат на ред за парче повеќе.

Потребни состојки
За тестото:
500 г брашно
1 кафена лажичка сол
250 мл млака вода
2 лажици маслиново масло
За фил:
300 г свеж спанаќ
200 г кравјо сирење
1 главица кромид
2 лажици маслиново масло
сол и бибер по вкус

Подготовка
Во голема чинија измешајте ги брашното и солта. Постепено додавајте млака вода и маслиново масло и мешајте додека да добиете мазно тесто.
Префрлете го на побрашнета површина и месете 5 минути. Покријте со крпа и оставете го да отстои половина час.
На загреано маслиново масло во тава пропржете го кромидот, потоа додадете спанаќ и гответе додека убаво омекнат. Тргнете ја тавата од оган и додадете изрендано (или иситнето со прсти) кравјо сирење. На крај, посолете и ставете бибер по вкус.
Тестото поделете го на 6 еднакви делови и секој развлечете во правоаголник или во круг. Нанесете фил на половина од тестото, поклопете со другата половина и затворете ги рабовите со притискање со прстите.
Питичките Гозлеме печете ги во загреана тава без масло, околу 2-3 минути од секоја страна на средна температура, додека добијат златна боја и крцкава кора.
Сервирајте со јогурт или кисело млеко и уживајте.