Времето за костени стигна, а вам ви прикажуваме еден рецепт во кој ќе уживате.
Потребни состојки:
- 2 жолчки
- 20 грама шеќер
- 60 милилитри млеко
- 330 милилитри слатка павлака
- 50 грама црно чоколадо
- 150 грама пире од костени
Начин на подготовка:
Изматете ги жолчките и шеќерот и ставете ги во сад во кој подоцна ќе го готвите филот на пареа. По 60 милилитри павлака и млеко загрејте во мал сад, речиси до варење, тргнете го од шпортетот и оставете го да се олади. Потоа полека ставајте во садот со жолчки, ставете го на пареа, на средна температура и мешајте додека не почне лесно да се згустува (околу 5 минути).
Тргнте го од шпортетот и смесата поделете ја на два дела. Во еден додајте растопено чоколадо, а во друг лесно изматено пире од костен. Преостанатата слатка павлака изматете ја во цврст шлаг и исто така поделете ја на два дела. Во еден дел од шлагот додајте ја смесата од костени, а во другиот онаа со чоколадо и внимателно промешајте. Мусот ставете го во декоративни садови или чашки и декорирајте со малку шлаг или овошје по желба.