ЕДЕН ТРИК МОЖЕ ДА ВИ ЈА ПРЕПОЛОВИ СМЕТКАТА ЗА СТРУЈА: Жените го користат особено кога готват, а заштедите се огромни

Според анализата на новинарката за храна Хана Малин, просечната рерна користи помеѓу 2.000 и 5.000 вати, додека фритезата на воздух генерално работи на 1.000 до 1.800 вати. Сепак, клучен фактор не е само моќноста на апаратот, туку и колку долго го користите.
Во време кога цените на електричната енергија постојано флуктуираат, секоја навика во кујната станува важна. Токму малите промени, начинот на подготовка на храната, изборот на апарат и времето на употреба, можат значително да ја намалат потрошувачката на енергија и сметките за електрична енергија.
Колку всушност трошат?
На конвенционалната рерна обично ѝ се потребни 10 до 15 минути за да се загрее, што дополнително ја зголемува потрошувачката. За разлика од неа, фритезата на воздух практично не треба да се загрева, па оброк за двајца, на пример порција зеленчук или помфрит, е готов за 12 до 18 минути, додека истата подготовка во рерна трае 30 до 40 минути.
Пресметката покажува огромна разлика: Фритеза од 1,5 kW што работи 15 минути троши околу 0,38 kWh, што е приближно 15 центи по употреба. Рерна од 2,5 kW што работи 35 минути троши 1,46 kWh, или околу 58 центи по употреба.
Дури и кога се зема предвид термостатот што повремено ги исклучува грејачите, разликата во трошоците е голема. За помали оброци, фритезата е убедливо поекономичен избор.
Предности и недостатоци на двата уреди
Рерната има предност во капацитетот и рамномерното печење, идеална за лазањи, леб, колачи или неколку јадења одеднаш. Добро толерира подолги термички процеси и стабилни температури.
Од друга страна, фритезата од воздух се одликува со брзина и ефикасност. Поради силната циркулација на топол воздух, храната добива крцкава кора со минимално масло, што ја прави совршена за грицки, зеленчук и помали парчиња месо или пилешко.
Сепак, постојат ограничувања, помал капацитет значи дека ако готвите за четири или пет лица, честопати мора да подготвувате во повеќе серии, што може да ја зголеми и потрошувачката и времето. Исто така, фритезата е побучна и бара редовно чистење на корпата и фиоката.




