MAMAРецепти

Домашно слатко од лубеница по рецепт на Зорка – додадете ја оваа состојка за да се топи в уста

Кога животот ти дава лубеница, направи си слатко! 

Advertisement

Вредната домаќинка Зорка Јанчева од Тиквешијата, сподели со нас еден навистина интересен и вкусен начин како од обичната кора на лубеница да се направи прекрасно слатко или мармалад.

фото – приватна архива

Идеално е за со палачинки, може да си мачкате на леб, во комбинација и со путер, или да си сркате од слаткото со лажичка – се топи в уста!

Потребни состојки:

2 кг исчистена кора од лубеница

Advertisement

2 кг шеќер

1,1/2 л вода

2 лимона – тајната состојка на Зорка за незаборавен вкус

Advertisement

2 лажички ванилин шеќер

фото – приватна архива

Подготовка:

Исечената кора од лубеница се вари по 4-5 минути во секоја од 4-5 води, со менување на водата секојпат. Откако ќе омекне, последната вода се истура, а кората се плакне со ладна вода.

Во тенџере се става шеќерот и се залива со количина вода колку што е потребно да ја покрие лубеницата. Се вари додека да добие убава, проѕирно-златна боја.

На крај се додаваат два изгмечени лимона (во варењето) и ванилиниот шеќер за мирис и вкус.

Откако ќе се свари, може да се изблендира дел за погуст мармалад или да се остави како традиционално слатко со парчиња.

фото – приватна архива

„Ептен вкусно, мили мои!“ – вели Зорка.

Совршено за палачинки, кифлички или едноставно за уживање со шолја кафе.

фото – приватна архива

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Реклама
New Ad
Back to top button