Рецепти

Додадете ја оваа намирница и гравот ќе биде сварен за помалку од еден час – трик на старите домаќинки

Со овој трик гравот се вари за помалку од еден час!

Advertisement

Наместо часови поминати покрај шпорет, една неочекувана состојка ќе ви ја скрати маката на долгото готвење.

Гравот отсекогаш бил едно од најомилените јадења на нашите простори, но сите знаеме дека неговата подготовка може да трае со часови. Зрната понекогаш не омекнуваат лесно, па домаќинките често бараат начин да ја скратат постапката.

Advertisement

Одговор постои, и доаѓа од народната кујна: тајната е во домашната ракија!

Како функционира трикот со ракијата?

Подготовка на зрната – Половина килограм гравизмијте во ладна вода. Ако имате време можете да го потопите претходно, но со овој трик тоа не е неопходно.

Advertisement

Вода и ракија – Гравот ставете го во тенџере со околу два литра ладна вода и додадете 50 мл домашна ракија (лоза или сливовица).

Прва фаза на варење – Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и оставете да крчка околу 15 минути. Токму тогаш ракијата го „отвора“ зрното и значително го забрзува неговото омекнување.

Доварување – По желба може да ја смените првата вода или да продолжите во истата. Додајте уште малку вода ако е потребно и оставете да се готви уште 30-35 минути.

Финални додатоци – По вкупно 45-50 минути, зрната се меки и готови. Тогаш е време да додадете кромид, морков, суво месо или зачини по вкус и да оставите сè да се спои уште десетина минути.

Резултат: Брз и вкусен грав

Благодарение на овој стар, но малку познат трик, гравот е готов за помалку од еден час – мек, вкусен и полн со арома.

Домашната ракија не само што го забрзува варењето, туку му дава и посебна длабочина на вкусот која тешко се постигнува на друг начин.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement
New Ad
Back to top button