Рецепти

Деликатеси: Топло – ладна салата од лигни

Реклама
Реклама

Топло – ладната салата од лигни, со која своевремено сите не воодушеви големиот мајстор на кујната и готвењето, господинот Stephan Macchi, се уште е вистински хит во светот на гастрономијата.

Маркетинг

И сега откако ние го испробавме овој извонреден деликатес, чувствуваме дека ни е должност и обврска тоа задоволство да го споделиме и со вас.

Подготовка:

Маркетинг

1. Исчистете ги лигните, потоа измијте ги и исечете ги на пола од задната страна. Внатрешната страна на лигните добро исчистете ја, па потоа – доколку се поголеми – отстранете ја кожичката, со остар нож внимателно зарежете ги (но не до крај), да изгледаат како мрежички. Потоа исечете ги по должината на резанки.

2. За салата, измијте ги марулата и брокулата и добро исцедете ги (зелената салата, Марулата, исечете ја на што потенки резанки) и наредете ги во чинија.

3. Во тава, на загреано маслиново масло добро испечете ја сланината која претходно сте ја исекле на исто така тенки парченца.

4. Додајте лигни, малку сол и Вегета, промешајте ги, тргнете ги од огнот и ставете ги во дебел сад. Прелијте ги со acetа balsamicа и оставете ги да стојат од пет до седум минути.

alt

Служење:

Лигните распоредете ги преку салатата, залијте ги со малку сос и потоа врз нив ставете листови од пармезан за украс.

Совет:

Лигните и сланината немојте да ги подготвувате заедно, туку распоредете го тој процес на два пати.

Мала тајна:

Сецкајќи ги лигните постигнувате воедначеност на обликот, со што се олеснува подготовката, а во едно придонесува и за декорацијата.

Состојки:

Број на лица: од 4 до 6
–    700 грама свежи лигни
–    100 ml. маслиново улје
–    80 грама сланина
–    Сол по потреба
–    2 кујнски лажици Вегета
–    50 ml. acetа balsamicа

За послужување:

–    200 грама салата, Марула и брокули
–    Бел бибер

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button