Зошто чоколадите со тек на време добиваат чуден бел слој (и дали смеете да ги јадете)?
Ако случајно пронајдете старо чоколадо, тоа воедно е и благослов но и проклетство. Од една страна имате добиено нешто бесплатно и вкусно, но од друга страна на него се наоѓа чуден бел слој и не сте сигурни дали е расипано или не.
И што е најважно, дали смеете да изедете такво чоколадо?
А всушност станува збор само за цветење на чоколадото, односно тоа е потполно сигурно за консумација. Постојат два вида на оваа појава – шеќерно цветење (белиот слој обично е сув и изгледа пегаво) и масно цветење (обично станува збор за масни бели линии). Шеќерното цветење се случува кога површината на чоколадото ќе стане влажна. Влагата го топи шеќерот, а кога чоколадото ќе се осуши кристалите од шеќерот остануваат на неговата површина. Оваа појава најчесто е последица на неправилно складирање и чување, на пример кога чоколадото го чувате на топло место па неговата површина ќе почне да се „поти“.
Премини на следната страна >>>