NEWSБизнисРецепти

Чварките поскапи од пршута: Зошто омилената зимска закуска стана луксуз

Advertisement

Некогаш типична сезонска храна што се правеше само во зимскиот период и се служеше на празнични трпези, денес чварките се претворија во вистинска делиција, достапна во продавниците во текот на целата година. Она што порано беше евтина и едноставна закуска, сега често се смета за луксузен производ, а во многу региони е дури и поскап од пршутата.

Цената значително варира. Во зависност од видот, начинот на подготовка, процентот на маснотија и финалната текстура, цените се движат од 400 па сè до 2000 динари за килограм. На пазарите и специјализираните продавници најскапи се мини чварките и оние подготвени по традиционални, рачни рецепти.

Advertisement

Зошто се толку скапи?

Причината не е само побарувачката – туку и самиот производствен процес.

За да се добијат вистински квалитетни чварки, потребно е време, труд и вложување. Одгледувањето прасиња за оваа намена не е краткорочен процес. Од свиња до прасе за гоење со идеална тежина од 220 до 250 килограми поминува најмалку година и пол. Во тој период се вложува во:

храна и концентрати,

ветеринарни услуги,

услови за одгледување,

работна рака и мајстори што го водат процесот.

Кога конечно ќе се дојде до подготовката, маста се топи бавно, на ниска температура, често со часови. Од голема количина суров материјал на крај останува многу мал процент финален производ – а токму тоа ја одредува високата цена.

Со други зборови, чварките денес не се само закуска – туку производ што содржи време, труд, традиција и умешност.

И можеби баш затоа, за многумина нивниот вкус вреди секој денар.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Реклама
Back to top button