Некогаш типична сезонска храна што се правеше само во зимскиот период и се служеше на празнични трпези, денес чварките се претворија во вистинска делиција, достапна во продавниците во текот на целата година. Она што порано беше евтина и едноставна закуска, сега често се смета за луксузен производ, а во многу региони е дури и поскап од пршутата.
Цената значително варира. Во зависност од видот, начинот на подготовка, процентот на маснотија и финалната текстура, цените се движат од 400 па сè до 2000 динари за килограм. На пазарите и специјализираните продавници најскапи се мини чварките и оние подготвени по традиционални, рачни рецепти.
Зошто се толку скапи?
Причината не е само побарувачката – туку и самиот производствен процес.
За да се добијат вистински квалитетни чварки, потребно е време, труд и вложување. Одгледувањето прасиња за оваа намена не е краткорочен процес. Од свиња до прасе за гоење со идеална тежина од 220 до 250 килограми поминува најмалку година и пол. Во тој период се вложува во:
храна и концентрати,
ветеринарни услуги,
услови за одгледување,
работна рака и мајстори што го водат процесот.
Кога конечно ќе се дојде до подготовката, маста се топи бавно, на ниска температура, често со часови. Од голема количина суров материјал на крај останува многу мал процент финален производ – а токму тоа ја одредува високата цена.
Со други зборови, чварките денес не се само закуска – туку производ што содржи време, труд, традиција и умешност.
И можеби баш затоа, за многумина нивниот вкус вреди секој денар.





