Замислете намирница која ви дава сѐ што ви е неопходно за здравјето, ве подмладува и ви прави детоксикација на организмот, со којашто можете да спречите алергија, настинка, артритис, рак… Намирница која ви ја дава потребната виталност, а притоа помага при слабеење. Да, таква храна навистина постои и нејзиното име е БРОКУЛА.
Брокулата потекнува од медитеранскиот дел на Европа, а поради нејзиниот единствен вкус и неверојатна хранлива вредност, денес е најпопуларниот зелен зеленчук на Западот. Правилната подготовка на брокулата е клуч за постигнување најдобар вкус и прехранбени користи.
Еве за што сѐ може да биде корисна брокулата.
Штити од рак
Во брокулата се пронајдени дури три активни состојки кои штитат од рак. Тие го блокираат развојот на келиите на ракот и спречуваат рак на цревата, желудникот, дојките, матката и простатата.
Го регулира крвниот притисок
Благодарејќи на високото ниво на калиум и магнезиум, брокулата помага за одржување на крвниот притисок.
Добра е за бремените жени
Брокулата содржи големи количини фолна киселина, која е важна за пренаталниот развој на бебето. Освен тоа, фолната киселина е важна за обновување на ќелиите и игра важна улога во превенција на ракот.
Го регулира варењето
Брокулата содржи големи количини фолна киселина, која е важна за пренаталниот развој на бебето. Освен тоа, фолната киселина е важна за обновување на ќелиите и игра важна улога во превенција на ракот.
Добра е за очите
Брокулата содржи високо ниво на витамин Ц и бета каротен кои спречуваат болести на очите.
Помага при слабеење
Брокулата е идеална намирница за слабеење. Содржи многу малку калории, а полна е со корисни својства. Поради големиот процент на хранливи влакна и вода, таа брзо предизвикува чувство на ситост. Богата е со протеини, кои се важни за мускулите и согорување масни наслаги.