Прочитајте како да направите вкусна босанска пита…

Потребни состојки:
Јунешко мелено месо – 600 гр.
Компири – 500 гр.
Масло – 3 дл.
Бибер, сол – 1 лажичка
Минерална вода – 1 чаша
2 јајца
Брашно тип 500 – 2 кг.
Упатство за подготовка:
Замесете тесто од брашно, малку масло, сол и вода. Поделете го на топчиња, премачкајте ги со масло и оставете ги да отстојат петнаесетина минути. Изрендајте ги компирите, измешајте ги со меленото месо, додајте во смесата чаша минерална вода, 2 јајца, малку сол и црн бибер.

Замесете тесто од брашно, малку масло, сол и вода. Поделете го на топчиња, премачкајте ги со масло и оставете ги да отстојат петнаесетина минути. Изрендајте ги компирите, измешајте ги со меленото месо, додајте во смесата чаша минерална вода, 2 јајца, малку сол и црн бибер.
Развлечете кори и премачкајте ги со масло.

Ставете ја смесата врз корите.

Замотајте ги сите кори, наредете ги во тава и премачкајте ги со зејтин.

Печете четириесетина минути на 250 степени. Испечената пита прелијте ја со вода и масло.
Извор: Blic.rs




