Билкарите тврдат дека е вистински лек за срце, смирување и заспивање – направете домашен сируп од билката која ни е достапна „пред нос“
Бројни истражувања докажаа дека препаратите од глог се корисни кај лица со блага срцева слабост, нарушен срцев ритам, почетни форми на хипертензија, ангиозна болка и хроничен замор.

Таа е една од најстарите и најпочитувани лековити билки, нејзината примена е длабоко вкоренета и во македонската народна медицина, особено во ридските и планинските краишта каде што расте во изобилство.
Фитотерапевтите, како и современи медицински истражувања, постојано ја потврдуваат неговата исклучителна благопријатност врз срцето, крвните садови и нервниот систем. Станува збор за глогот.
Advertisement
Плодовите, листовите и цветовите содржат флавоноиди, процијанидини и антиоксиданси кои го зајакнуваат срцевиот мускул и ја подобруваат циркулацијата. Бројни истражувања докажаа дека препаратите од глог се корисни кај лица со блага срцева слабост, нарушен срцев ритам, почетни форми на хипертензија, ангиозна болка и хроничен замор.
Глогот помага срцето полесно да се снабдува со кислород, а воедно смирувачки делува на нервниот систем.
Домашен сируп од глог – традиционален еликсир за срцето
Во македонската традиција, сирупот од глог се смета за еден од најефикасни природни тонуси за срцето. Подготовката е едноставна, а резултатот е ароматичен, густ и корисен растителен еликсир.

Како се приготвува сирупот од глог:
1 килограм зрели плодови се мијат и се покриваат со околу 1,5 литар вода. Сместата се вари на тивок оган околу 20-30 минути, додека плодовите омекнат. Потоа се процедува низ густа цедилка или газа, а добиената течност повторно се враќа на оган. На секој литар течност се додаваат околу 700 грама шеќер или 400 грама мед (доколку се сака поблага и поздрава варијанта). Сирупот се вари уште 10 минути, се трга од оган и се преточува во стерилизирани стаклени шишиња. Чувањето треба да биде на темно и ладно место.
Овој сируп традиционално се користи за поддршка на срцето, подобрување на циркулацијата, намалување на притисокот и смирување по напорен ден. Најчесто се земаат една до две лажици дневно, самостојно или разредени со вода.
Сируп за смирување и добро расположение
Глогот има нежно седативно дејство, а билкарите често го комбинираат со маточина, валеријана и лаванда за смирување и подобрување на сонот.
Со овие билки може да се приготви природен сируп што делува релаксирачки и поддржува позитивно расположение.
Рецепт за сируп за смирување:
Во еден литар вода се додава мешавина од 100 грама плод од глог, 20 грама маточина и 10 грама валеријана. Сместата се вари 10 минути на тивок оган, па се остава уште 20 минути да отстои. Потоа се процедува и се додаваат околу 500 грама мед. Се меша додека медот целосно се раствори и се чува во стаклено шише. Се зема по една лажица навечер или двапати дневно кај состојби на напнатост, несоница или нервоза.
Овој сируп го смирува срцевиот ритам, ја опушта нервната напнатост и придонесува за подобро спиење.
Употреба на глогот во кујната
Покрај својата лековитост, глогот е ценет и во гастрономијата. Неговите плодови имаат арома што потсетува на мешавина од јаболка и боровинки, што ги прави одлични за подготовка на џемови, сосови и освежителни пијалаци.
Во македонската кујна, плодот на глог може да се користи за подготовка на компот, густо пире за колачи или како додаток во овесни појадоци. Може да се подготви и чај од сушен глог, кој се пие во текот на зимата за јакнење на организмот.

Едноставен рецепт за сос од глог:
300 грама свежи плодови се варат со 200 милилитри вода околу 15 минути. Кога ќе омекнат, се додаваат две лажици мед и малку лимон. Сосот е одличен со јогурт, палачинки или како прелив за месо.
Глогот останува една од највредните растителни богатства што ги нуди Македонија. Неговата достапност, применливост и лековитост го прават незаменлива билка во секојдневната грижа за здраво срце, балансиран нервен систем и добро расположение. На дофат на раце ви е, зошто да не ги искусите неговите чудесни моќи.



