Ако имате 60 години задолжително јадете ги овие шест работи

Доколку се грижите за вашето здравје тогаш треба и да се повикувате на стручното мислење и на проверени факти. Нутриционистите од неодамна преку една научна студија и екперимент открија шест намирници што луѓето треба редовно да ги консумираат по шеесеттата година.
За да ја одржите енергијата, доброто расположение и виталноста, важно е внимателно да изберете што ставате на чинијата. Храната има силно влијание врз здравјето на мозокот, срцето, коските и очите, а нутриционистите истакнуваат шест клучни намирници што треба редовно да ги консумирате по шеесеттата година.
Ореви
Оревите се моќен извор на долговечност, без да мора да ги јадете во големи количини.Тие се богати со омега-3 масни киселини од растително потекло, антиоксиданси и полифеноли, кои заедно го поддржуваат здравјето на мозокот и срцето. Истражувањата покажуваат дека жените кои редовно консумираат најмалку две порции ореви неделно во доцните педесетти и раните шеесетти години имаат поголема веројатност да стареат здраво, што вклучува отсуство на хронични болести, проблеми со меморијата, физички ограничувања и психолошки стрес по 65-годишна возраст.
Препорачаната количина е околу 60 грама неделно, или самостојно или како додаток на оброците.

Мешунки
Околу 10 милиони луѓе над 65 години страдаат од остеопороза, и иако физичката активност игра важна улога, исхраната, особено внесувањето мешунки, може да биде моќен сојузник.
Се издвојува наутот, чии изофлавони и полифеноли можат да помогнат во спречувањето на остеопорозата со стимулирање на метаболизмот на коските и намалување на воспалението. Ова е особено точно за жените по менопаузата, кога ризикот од губење на коскената маса е највисок.
Ф’стаци
Шаст ф’стаци еднаш дневно може да придонесе за подобро варење и внесување на важни хранливи материи – здрави масти, растителни протеини и антиоксиданси како лутеин, кој го штити видот и го поддржува целокупното здравје.

Една студија покажа дека луѓето кои консумирале околу 60 грама ф’стаци дневно во текот на четири месеци имале намалено оштетување на клетките и зголемена активација на гените поврзани со забавување на метаболичките состојби како што е инсулинската резистенција.
Лиснат зелен зеленчук
Зеленчукот како спанаќот и кељот се богати со витамин К и фолна киселина, кои ја поддржуваат функцијата на мозокот и можат да го забават когнитивниот пад поврзан со стареењето.
Исхраната богата со темнозелен лиснат зеленчук е поврзана со подобра меморија и општа когнитивна функција кај постарите лица. Заедно со витамин К, овие листови содржат и фитонутриенти како што се бета-каротен и витамин Е, кои имаат корисен ефект врз учењето и меморијата.
Брусница
Брусницата содржи антоцијанини и проантоцијанидини – моќни антиоксиданси кои го штитат мозокот и уринарниот систем. Антоцијанините, одговорни за интензивната црвена боја на брусницата, можат да го намалат ризикот од невродегенеративни заболувања како што се Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест, благодарение на нивните антиинфламаторни својства.

Сливи
Губењето на коскената маса е чест здравствен проблем со возраста, но исхраната богата со сливи може да помогне во ублажувањето.
Сливите содржат биоактивни соединенија кои можат да го забават губењето на коскената маса, а истражувањата покажуваат дека жените во постменопауза кои консумирале 50 грама сливи секој ден имале помала загуба на коскена густина во пределот на колковите во рок од 6 до 12 месеци.
