8 работи што никогаш не треба да ги правите кон келнерите и шанкерите

Работата со луѓе никогаш не е лесна, а келнерите и шанкерите најдобро го знаат ова. Покрај големите толпи и различните личности, тие често наидуваат на коментари кои, иако не се злонамерни, можат да бидат непријатни или да ги преминат границите на пристојност.
Не поставувајте лични прашања
Многу келнери и шанкери нагласуваат дека угостителството не е привремена опција, туку професионална кариера што свесно ја избрале. Претпоставката дека прават „нешто на страна“ може да изгледа омаловажувачки и да ги омаловажува нивните напори и знаење.
Не барајте „појак“ пијалок
Кога гостинот бара појак пијалок, тој всушност бара од шанкерот да ги прекрши правилата и да „даде“ алкохол. Коктелите се прават според точни мерки за да бидат избалансирани. Ако сакате појак пијалок, нарачајте двојно, но платете за него.
Исто така, коментари како „Каде е алкохолот?“ обично не се неопходни.
„Изненади ме“ не е секогаш добра идеја
Иако шанкерите сакаат да препорачуваат пијалоци, целосно отворено барање може да изврши притисок врз нив. Најдобро е барем да дадете некакво упатство, омилен вкус, расположение или вид пијалок што ви се допаѓа.
Не барајте бесплатни пијалоци
Келнерите и шанкерите генерално немаат овластување да нудат бесплатни тури, а понекогаш тоа може да ги чини од џеб. Совети како „почасти ме и ќе оставам добар бакшиш“ исто така не се добредојдени. Љубезноста и трпението секогаш оставаат подобар впечаток.
Не барајте пијалок „како во друг бар“
Секој бар има свои рецепти, состојки и стил. Иако шанкерите сакаат да чујат што сте уживале на друго место, тие не можат секогаш да ги реплицираат истите пијалоци точно. Сепак ќе бидат среќни да направат нешто слично.
Избегнувајте мавтање, крцкање со прстите и викање
Келнерите ве гледаат, дури и кога изгледаат зафатени. Привлекувањето внимание на груб начин не помага. Кратка насмевка или контакт со очи е многу поефикасно.
Накратко, малку учтивост, трпение и почит го прават целото искуство попријатно и за гостите и за персоналот.




