Сите индустриии и бизниси имаат свои тајни за успех, а кафулињата и рестораните не се исклучок. Постојат многу методи со кои келнерите се служат за да ја зголемат нарачката.
Ќе нарачате еден пијалок, но на крајот ќе платите два
Шолја кафе се сервира со чаша вода. Келнерот ќе ве праша дали сакате минерална вода и дали сакате не газиран. Значи, ако не кажете дека сакате вода од чешма со кафето, на крајот може да платите два пијалока наместо едно.
Келнерот може да оцени што ќе нарачате врз основа на вашиот изглед
Искусни келнери можат да ја погодат вашата омилена храна или пијалак врз основа на вашето однесување, облека и говор. На пример, учениците и девојчињата помлади од 30 години сакаат да нарачаат салати со пилешко или морска храна, разни тестенини, супи од крем, чоколадни слатки, чај и бело кафе. Мажите постари од 30 години често нарачуваат јадења со пилешко, а децата колбаси и помфрит.
Масите со најдобар поглед се нудат на оние кои се дојдени да јадат
Места со панорамски поглед најчесто се нудат на оние кои ќе потрошат повеќе пари. Значи, пред да седнете, келнерот може да ве праша дали сакате да јадете. Ако им кажете дека сте дошле само за кафе и торта, најверојатно ќе ви каже дека оваа маса е резервирана.
Необичните имиња на јадењеата се користат само за да се подигне цената на храната
Готвачите често го менуваат рецептот на познати јадења за да заштедат на состојките. Или, обратно, можам да додадам мала состојка и значително да ја зголемат цената. На пример, во карбонара може да има неколку грама кинески тартуфи, кои чинат малку, но повеќето луѓе не можат да ја препознаат разликата меѓу кинеските и италијанските. Исто така, понекогаш на обичната храна дава чудни имиња за да ги направи гостите да се чувствуваат како да плаќаат нешто многу престижно.
Големината на вашето јадење зависи од тоа каде се наоѓате и она што го нарачувате
Кафулињата често ја користат илузијата на Делбоф за да ги измамат нашите мозоци и нашите очи. Ако поставите храна на помала чинија, таа ќе биде полна, дури и ако има мала количина на храна на неа. Овој трик често се користи во рестораните.