Сите веќе знаеме дека тие се добар извор на протеини и содржат витамини и минерали.
Добро е да ги јадете за појадок затоа што ќе останете полни со енергија. Дали знаете други придобивки од конзумирањето јајца?
Зајакнување на имунолошкиот систем .Некои веруваат дека јајцата се добра форма на превенција од развој на болеста затоа што го зајакнуваат имунолошкиот систем. Децата треба да јадат јајца почесто за доволен внес на селен и да го спречат појавата на Кашин-Бек-заболување што ги “напаѓа” срцето, коските и зглобовите.
За добар вид.Исто така, жолчката содржи многу лутеин и зеаксантин, два антиоксиданти кои го намалуваат ризикот од макуларна дегенерација. Јадете јајца и нема да имате проблеми со видот во старост.
Здравје на срцето Во претходните студии, научниците откриле дека постојат три типа на ЛДЛ холестерол кои можат да бидат лоши, а тоа зависи од големината на честичките на ЛДЛ холестеролот. Колку е поголема честичката, толку помалку холестерол ќе влијае на здравјето на срцето. Добрата вест е дека кај ЛДЛ кај јајца, помалите честички се претвораат во поголеми.
За повеќе енергија.Храната е главен извор на енергија за организмот, па затоа е од големо значење да се внесе квалитетна храна во организмот. Најдобро е да изберете храна која полека испушта многу енергија, што е токму она што ќе го понудат јајцата. Едно јајце содржи 15 проценти од препорачаната дневна доза на рибофлавин а и б2 витамини.
Убава кожа и коса.Протеинот со јајца ја зајакнува косата, ја прави поотпорен на надворешни влијанија и му дава посебен сјај. Неговата текстура ќе биде подобра, нема да ви пречи пукнати совети, а исто така ќе делува и како регенератор.