Смоквите се едни од најраните плодови што ги одгледуваат луѓето, и не само што се вкусни, туку имаат и бројни здравствени придобивки.
Сега е нивната сезона и се надеваме дека ќе уживате во нивниот вкус.Иако свежите смокви не се достапни преку целата година, имамае можност да конзумираме суви смокви. Смоквата често се нарекува медитеранско рајско овошје затоа што е едно од најздравите плодови во целина.
Поради овие здравствени придобивки, треба да уживаме во смокви во текот на целата година, сега свежи, а подоцна суви, затоа што: Тие го подобруваат варењето на храната: исушените смокви се богати со диетални влакна. Три парчиња содржат 5 грама влакна, што сочинува околу 20 проценти од нашето дневно барање. Тоа е природен лаксатив за да се спречи запек и други дигестивни проблеми.
Тие помагаат при губење на тежината: покрај тоа што се богати со растителни влакна, тие исто така имаат ниски калории. Еден има само 47 калории. И добивате само 0,2 грама вкупна маст на смоква. Значи, тие се идеална закуска за секој што сака да изгуби тежина.
Тие спречуваат хипертензија: кога јадете многу сол, нивото на натриум се зголемува. Ова го нарушува балансот на натриум и калиум и, пак, резултира во хипертензија (висок притисок). Сушените смокви се идеално овошје за да се врати оваа рамнотежа.
Тие се богати со антиоксиданти: истражувањата покажуваат дека преработените, сушени смокви се супериорни во однос на природните смокви кога станува збор за антиоксиданти. Една студија исто така спомена дека сушените смокви имаат супериорен квалитет на антиоксиданти – наречени феноли – во споредба со другите овошја кои своите антиоксидантни својства ги припишуваат на витамини Ц и Е.
Ги зајакнува коските: Една сушена смоква покрива 3 проценти од дневните потреби за калциум. Заедно со другите храна богата со калциум, тие можат да помогнат во подобрувањето на густината и јачината на коските.