Реклама
Вирално

Топ 8 македонски специјалитети на кои странците паѓаат во несвест

Реклама

Македонија освен што е земја со многу прекрасни места атрактивни за туристите, посебно се издвојува и по својата кујна. Македонските традиционални јадења се оценети како вкусни што се топат во уста.

Еве кои од македонските специјалитети посебно ги сакаат странците и ги бараат во нашите ресторани:

1. Мусака

Маркетинг

Мусака е меѓу првите специјалитети што се подготвуваат редовно во секој дом. Одлична комбинација на печено месо и зеленчук. Исечени резанки компир со мелено говедско месо меѓу нив, зачинети едноставно со сол, бибер и сочни домати, сос од црвен пипер, а најгоре крцкава кора од јајца.

Прекрасно јадење потпечено во рерна, може да се каже дека е „Балкански лазањи“ само направени од компири.

Маркетинг

2. Сарма

Тоа е типично „зимско“ топло јадење што сите го сакаат. Ролнички од поткиселена зелка полни со мелено говедско месо и ориз и сето тоа печено во рерна. Има и вегетаријаска варијанта на сармите, како и „летна“ верзија направена од лозов лист која се служи со кисело млеко (кравјо, козјо ило овчо).

https://www.instagram.com/p/Bj7PTyGj4s2/?utm_source=ig_embed

 

Перфектно е и како предјадење, главно јадење или само закуска помеѓу, ако некој е премногу гладен.

3. Тавче гравче

Тавче гравче е најтрадиционално македонско јадење од сите. Во детството, не е толку омилено јадење, но со текот на годините станува омилено на сите на редовното мени е во секој дом неколку пати во месецот.

 

Гравот е зачинет со црвена пиперка, се додаваат големи парчиња кромид кои се запржени на зејтин т.н запршка при што кромидот добива неверојатна боја и арома. Потоа се пече во рерна и се служи со леб. Има и верзија со ребра и колбаси за гурманите. И секако, некои луѓе го јадат своето тавче гравче и со сирење.

4. Ајвар

Македонскиот ајвер ја има титулата најдобар. Во Македонија ајварот се смета за легендарен и вистински специјалитет. Сите се фасцинирани буквално од црвениот перфектен намаз од црвени пиперки кои претходно се печат, се лупат и мелат се додека не се направи како пире.

https://www.instagram.com/p/BjDvOxelhFZ/?utm_source=ig_embed

 

Ова црвено пире потоа се пржи на зејтин и по неколку часа. Правењето ајвар е исто така и физичка вежба бидејќи мелените пиперки се пржат во огромно тенџере и со часови се меша со голема дрвена лажица. Се послужува со леб, и секако со бело солено сирење.

5. Пастрмајлија

Пастрмајлијата е како пита, но во основа не е толку тенка, туку станува збор за подебело тесто замесено во овална форма и дури личи на чинија. Во средишниот дел се ставаат мали парченца од суво свинско месо или само пржено месо, при што останува и маснотијата одзгора што му дава неверојатна арома.

Масното се топи врз место и кога се пече пастрмајлијата ја прави неверојатно нежна и мека. Одозгора може да се стави и јајце. Се послужува со феферонки, малечки, зелени, закиселени лути пиперчиња.

6. Турли тава

Вегетаријанско или не, ова е супер различно, вкусно и прекрасно јадење. Тоа е како цела градина со органски зеленчук комбинирано во една тава.

https://www.instagram.com/p/BhxKNnLAPGC/?utm_source=ig_embed

 

Се става парчиња пиперка, компири, домати, моркови, бамји, боранија, кромид, лук – и дури има и верзија во која се додава и свинско месо. Може да се јаде со леб или без него, како и да е, 100 проценти е вкусно и здраво.

7. Полнети пиперки

Нешто слично како сарма, но и потполно различно ако се земе во предвид дека се прави од пиперки.

Може да се користат пиперки за ајвар или пак бабури од кои се отстранува семето и празнината се полни со ориз и мелено место, а на крајот се става парче домат за да се затворат наполнетите пиперки. Вкусно и ароматично јадење печено во рерна кое се топи во уста. Не може да останете само на една издена полнета пиперка.

8. Зелник или пита

Тоа е врвот на месените јадења кои се служат во Македонија. Кој нема да го проба, пропуштил многу.

https://www.instagram.com/p/BQ4Y-UMl2pX/?utm_source=ig_embed

 

Перфектно јадење од тесто, полу крцкаво по печењето, полнето со зелка, месо или бело сирење, може и со спанаќ или праз, премачкано со матени јајца и убава мешавина меѓу слоевите тесто размесени во тенка кора. Може да се јаде со чаша јогурт, кисело млеко или со екстра големи парчиња сирење.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button