Препорачуваме да се засладите со овој рецепт за совршен тирамису кој е малку поразличен од оригиналот.
Состојки: 500 грама јаболка, 3 лажици кафеав шеќер, 60 грама шеќер во прав, сок од лимон,1 ванилин шеќер, 250 грама маскарпоне сирење, 500 грама свежо сирење со малку маснотии, 35 мл млеко, 2 лажици ликер амарет, 50 мл сок од јаболко, 200 грама пишкоти, 2 лажици какао во прав, 1 лажичка цимет.
Подготовка: Излупете ги и потоа исечете ги јаболките.Ставете ги во тенџере со сокот од лимон, кафеав шеќер и околу 35 мл вода да се вари.Печете околу 10 минути со постојано мешање.Измешајте го маскарпонето, млекото, ванилиниот шеќер и шеќерот во прав.Измешајте сок од јаболко и ликер.
Земете правоаголен лист (околу 5×20 см) и покријте го со пишкоти.Натопете ги бисквитите со мешавината од сок од јаболко,.
Истурете малку мешавина од сирење на тортата, ширете го уште еден слој пишкоти, и повторно премачкајте го со смесата за сирење.
На крај, посипете го тирамису со прав цимет и какао и оставете го десертот во фрижидер најмалку два часа.