Тесто по рецептот на баба.
Состојки:
– половина литар млака вода
– 5 лажици масло (околу 100 мл)
– лажичка сол
– лажичка шеќер
– квасец
– 700 гр брашно
– масло (околу 400 мл)
Подготовка:
Здробете го квасецот во сад, додадете го шеќерот, солта, маслото, водата и промешајте.Додадете го брашното малку и месете додека не имате меко тесто со кое може да се работи. Оставете го тестото да остави околу еден час.
Потоа тестото го ставате го на работна површина, а потоа исечете го на парчиња и оставете го да остане околу десетина минути.
Печете ги парчињата тесто во длабоко врело масло. Секогаш ставајте го капакот кога пржете од едната страна, а кога ќе превртите од друга страна, извадете го капакот.
Отстранете ги меките лепчиња за да го исцедите вишокот маснотии. Топло тесто посипете го со шеќер во прав или намчкајте ги со џем или крем – по ваш избор!