Многу од производите кои се сметаат за здраву имаат опипливи придобивки и се полни со витамини, минерали и други позитивни хранливи материи кои прават голема разлика во вашата исхрана.
Другата храна наоѓа начини да ги намали калориите, солта, шеќерот и мастите, нудејќи поздрави алтернативи на традиционалните верзии. Можеби никогаш нема да погодите дека некои од овие намирници кои се прогласени за „здрави“ се всушност полоши за вас од бонбоните.
Со цел да откриете која храна е помалку хранлива за нашето тело , важно е да разберете зошто слатките се лоши за вас на прво место.
Јадењето слатки генерално се смета за нездраво бидејќи се богати со шеќери и калории и обично немаат голема хранлива вредност – вели докторката Триста Бест, а пренесува Н1 Хрватска.
Јадењето премногу шеќер може да доведе до голем број здравствени проблеми, вклучувајќи зголемување на телесната тежина, расипување на забите и зголемен ризик од одредени хронични болести, како што се дијабетес тип 2 и срцеви заболувања, додава таа.
Слатките често се класифицираат како храна со „празни калории“ – што значи дека тие обезбедуваат енергија (позната како калории), но малку во однос на основните хранливи материи како витамини, минерали и влакна, продолжува Бест.
Важно е да имате добро урамнотежена исхрана која вклучува разновидна здрава храна и го ограничува внесот на храна богата со шеќер како слатките“, рече таа.
Eat This, Not That консултираше неколку експерти за да открие која храна која вообичаено се рекламира како „здрава“ може всушност да прави повеќе штета отколку што мислите. Во некои случаи, овие избори излегуваат полоши за вашето здравје од слатките поради количината на шеќер што ја содржат. Други успеваат да ги надминат едноставните празни калории или вишокот шеќер со тоа што ќе вклучат додадени соли што можеби не ги чувствувате во генеричко чоколадо или лижавче.
Сушено овошје
Можеби никогаш не сте помислиле дека овошјето може да биде поштетно од бонбоните. Сепак, сувото овошје е доста калорично и е нешто слично како тврдите бонбони.
Иако овошјето генерално се смета за здрава храна, сувото овошје често е богато со шеќер и калории. Исто така, обично е помало по големина, што го прави лесно да се јаде многу повеќе од свежото овошје, што може да придонесе за зголемување на телесната тежина.
Наместо да се свртите кон суво овошје, одлучете се за целото овошје кое е исто толку погодно како и сувото овошје, како јаболка или банани.
Не се чувствувајте како да морате целосно да го отфрлите сувото овошје. Всушност, тоа е рангирано како едно од 7-те изненадувачки намирници од кои не треба да се откажете за да изгубите тежина, вели нутриционист – само јадете ја умерено.
Гранули
Кога ќе помислите на здрави житарки, гранулата веројатно веднаш ви доаѓаат на ум. Иако многу производители мислат на оваа храна како здрава алтернатива на другите засладени житарки за појадок, многу видови гранули користат различни масла за да ги врзат зрната заедно, кои потоа се засладуваат со шеќер.
Гранулите често се рекламираат како здрава опција, но може да содржат многу шеќер и нездрави масти, вели Бест.
Важно е да ја прочитате етикетата и да изберете гранули кои имаат помалку шеќер и се направени од цели зрна и здрави масти.
Енергетски плочки
Енергетските плочки или чоколади се на посебно медто кога станува збир за здрава храна, делумно благодарение на нивните рекламни кампањи со слики од спортисти. Иако многумина веруваат дека фит стилот на живот и енергетските чоколади одат рака под рака, оваа храна има темна хранлива позадина.
Кога ќе ја превртите чоколадата и ќе ги прочитате фактите за исхраната, можеби ќе бидете шокирани кога ќе ги видите неверојатно високите проценти на јаглени хидрати и масти.
Енергетските барови често се рекламираат како здрава, удобна закуска, но многу варијанти се богати со шеќер и калории, објаснува Бест, додавајќи: „Важно е да се изберат енергетски плочки кои се направени од цели зрна и имаат помала содржина на шеќер”.
Барови од житарки
Житарките добиваат лоша хранлива репутација со добра причина – многу верзии на оваа храна се полни со шеќер.
Промовирани како брз здрав појадок, некои од водечките житарки се најдоа во индивидуално спакуваните барови. Иако маркетингот за овие бсрови со житарки изгледа прилично здрав, не се залажувајте.
Многу од нив содржат повеќе шеќер отколку бонбоните и често имаат многу малку влакна – вели Јелена Вилер, диететичар.
аркетингот околу оваа храна ја претставува како здрава алтернатива на класичниот десерт против големата количина шеќер и маснотии кои се наоѓаат во секоја порција.
Замрзнат јогурт
Многу видови на замрзнат јогурт содржат многу шеќер – често повеќе од бонбони и обичен сладолед – вели д-р Лиза Р. Јанг, и бидејќи луѓето мислат дека тоа е само јогурт, тие често јадат поголема порција.
Шеќерот во оваа намирница може да предизвика здравствени проблеми. Всушност, замрзнатиот јогурт дури се рангира меѓу 6-те закуски кои тајно го зголемуваат воспалението во вашето тело, велат диететичарите.
Прелив за салата со малку маснотии
Салатата ретко се споменува во истата реченица како и слатките, особено кога се зборува за здрава исхрана. Она што се става на врвот на салатата прави голема разлика, но за жал, многу преливи за салата со малку маснотии ја надоместуваат разликата во вкусот со висок шеќер и малку маснотии.
Обично главната состојка е растителното масло – вели Јанг и додава:
Тие содржат големи количини на омега 6 масни киселини кои можат да доведат до хронично воспаление во телото. Речиси секогаш содржат големи количини шеќер.
Ако се прашувате дали сето ова значи дека никогаш повеќе не можете да уживате во јадењето на овие намирници за да живеете здрав начин на живот без одвраќање – размислете повторно. Тоа не е случај.
Важно е да се запамети дека ниту една храна не е „здрава“ или „нездрава“ сама по себе – вели таа. –
Целокупната рамнотежа на вашата исхрана е она што е најважно – рече таа.
Во ред е повремено да уживате во овој вид на храна, но тоа не треба да биде редовен дел од вашата исхрана. Наместо тоа, обидете се да вклучите разновидна храна богата со хранливи материи во вашите оброци и закуски, како што се овошје, зеленчук, цели зрна и немасни протеини, заклучи таа.