Свето жито со неверојатна моќ: Спас за жени во менопауза, лек за срцето, еве како се користи!
Конзумирањето на овие обработени кафени гранули е одлична услуга на вашето тело.
Булгур е сушена пченица обработена од топлина која има големи здравствени придобивки.Таа е направена со процес на натопување и сушење или печење различни видови житни култури, и нејзино мелење и кршење, се користи во разни јадења во кујни од Блискиот исток.
Според библиската литература, таа се појавува пред повеќе од 4.000 години кај Хетејските народи на првата неевропска нација во Мала Азија, како и Евреите. Кинескиот император Шен Нунг го прогласи Булгур за света житарка околу 2.800 п.н.е.
Просечна хранлива вредност на булгур во 1 чаша (182 грама):151 калории,34 грама јаглени хидрати, од кои 8 грама диетални влакна,6 грама протеини,8 проценти од препорачаната дневна доза на фолати,8 проценти од препорачаната дневна доза на витамин Б6,9 проценти од препорачаната дневна доза на внес на ниацин,20 проценти од препорачаната дневна доза на цинк,55% од препорачаната дневна доза на внес на манган,15 проценти од препорачаната дневна доза на магнезиум,10 проценти од препорачаната дневна доза на железо.Како да го користите:
Може да се купи во продавниците за храна и е многу лесен за подготовка.1 чаша булгур се истура преку 1,5 – 2 чаши врела вода.Гответе 10 минути на тивок оган.Кога ќе го отворите пакетот, чувајте го на суво и темно место. Количината на вода варира со финоста на булгур.
Во светската кујна, булгур се користи како состојка во разни салати од зеленчук, како гарнир за месо и риба или како самостоен вегетаријански оброк. Производите од житарици можат да бидат исполнети со пилешко месо. Покрај тоа, може да се користи како замена за оризот во подготовката на сарми или полнети пиперки. Можете исто така да добиете убав источен десерт со оваа преработена житни култура во комбинација со овошје, мед и ореви.
Здравствени придобивки од булгур
Ги намалува нивото на лош холестерол во крвта, триглицерид и инсулин, а со тоа се намалува ризикот од срцеви заболувања.Ја подобрува циркулацијата, варењето и го забрзува метаболизмот, бидејќи е богат со диетални влакна. Го зајакнува имунитетот и исто така помага во борбата против ракот, дијабетесот и високиот крвен притисок.
На жените во менопауза со висок холестерол, притисок и други симптоми на кардиоваскуларни заболувања, се препорачува да земаат 6 оброци со цели зрна неделно, бидејќи го забавува развојот на атеросклероза и стеноза.Покрај тоа, тоа помага во борбата против вишокот тежина.