Овој ручек честопати се наоѓал на трпезата која ја подготвувале нашите баби, а бил пренесен и на нашите мајки.
Потребно ви е:
2 батака
2 карабатака
4 големи моркови
1 помала главица кромид
1 ловоров лист
250 грама ори
сол, бибер, суви зачини
масло за јадење
ФОТО: Freepik
Подготовка:
1. Сварете супа од пилешкото, морковите, пржениот кромид и ловоров лист.
Додека се готви, додадете малку бибер.
2. Оризот кратко пропржете го на малку масло, па полека додадете го во водата од супата и повремено промешувајте.
3. Кога оризот ќе омекне, а супата е речиси готова, исчистете го месото од кожата и коските, а морковите исечкајте ги на долги парчиња.
ФОТО: Freepik
Во оризот додадете ги пилешкото и морковите, зачинете по вкус.
4. На тава премачкана со масло истурете ги оризот, месото и морковите.
Израмнете ја смесата и печете во загреана рерна 15-20 минути.