Купете чисти и неоштетени јајца, и пред готвење, не заборавајте да ги измиете со млака вода.
Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена пред тоа уживаме во нашиот омилен обичај – фарбање на јајца.Покрај естетиката, важно е да се грижите и за здравјето. Бидејќи велигденските јајца обично чинат многу, прво чекање од петок до недела, а потоа стоење на масата се додека не се изедат (најмалку 2-3 дена), еве неколку важни совети за тоа кога ќе одите да купувате:
Купете чисти и неоштетени јајца;За да готвите јајца, најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење;Ако не ги насликате јајцата природно, или со помош на јаки бои, Сурови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа се препорачува да ги измиете со млака вода пред да готвите и украсите;
Насликајте толку јајца колку што сте сигурни дека ќе се јадат, затоа што е голем грев да се фрли храна, особено велигденски јајца;Јајцата што се извалкани, излупени и без оштетена обвивка, стојат на собна температура неколку часа или извадени неколку пати од фрижидерот, треба да се јадат во рок од еден до два дена.