Во Србија дел од здруженијата на угостители најавуваат отворање на угоститлеските објекит од 4 мај.
Здружението на угостители од Нови Сад „УГОНС 1946“ ги објави своите упатства.
Како што е наведено, гостинот ќе мора да помине низ дезинфекциска бариера на влезот на терасите и во внатрешноста на објектот мора да има дезинфекциско средство на база на алкохол, како што се гел и влажни марамчиња.
Утврдено е дека просторот во затворен простор за еден гостин мора да биде 3,5 квадратни метри и една седечко место, а на отворено за еден гостин 2,5 м2 и исто едно место за седење.
Гостите не треба да носат ракавици или маски кога пијат или јадат, а самите морат да се дезинфицираат кога влегуваат во објектот.Работници во рестораните за време на работата мора да носат заштитни маски и нараквици.